Ana içeriğe atla

Sunuyorum, Öyleyse Varım!

René Descartes'ın “düşünüyorum, öyleyse varım”  sözü sanıyorum birçok yerde farklı şekillerde kullanılmıştır. Günümüz iş ortamında sunum yapmanın bir profesyonelde olmazsa olmaz bir özellik olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Şirket içinde ve kariyerinizde başarılı olabilmek, kendinizi anlatabilmek için sunum becerilerinizin üst düzey olmasa da iyi bir noktada olması şart. Bu sebeple, iyi sunum yapabilmek, ben de buradayım demenin bir diğer adıdır aslında. Kısacası işinizi, projenizi iyi sunuyor ve anlatabiliyorsanız iyi bir kariyer yolunda siz de varsınız.



Şirketlerin kendi içlerindeki yetenekleri keşfetmek için ne denli para ve zaman harcadıkları ortada ancak yine de şirketlerin sizin yeteneklerinizin hepsini bulabilmesi ve geliştirebilmesi pek mümkün değil. Şirket için de kariyerinizde ilerlemenin en iyi yollarından birisi de iyi sunum yapabilme becerilerinden geçiyor. Madem sunum becerisi sizi kariyerinizde bir adım öteye taşıyabilecek, gelin beraber şu sunum meselesine bakalım.

Etkili Sunum İçin şu dört soruyu kendine sor

1.       Kiminle konuşuyorum?

Hedef kitlenizi iyi tanımalısınız. Kimlere sunduğunuzu detaylandırmanız çok önemli. İlgileri, ihtiyaçları, sunumdan beklentileri… Onlar için her şeyden değerli olan zamanlarını neden sizin sunumuza ayırmaları gerektiğidir.  Bunları netleştirmeden sunumu hazırlamamakta fayda var.

2.       Motivasyonum ne?

Evet. Bu sunumu hangi motivasyonla hazırlıyorsunuz? Projenizi satmak için mi? Üst yönetimi ikna etmek için mi? Terfi?.. Sunum motivasyonunuz aynı zamanda tekniğinizi de belirleyeceği için önemlidir. Aynı zamanda, sunumunuzun başarıya ulaşıp ulaşmadığını da anlamanın en önemli yoludur. Sunumun sonunda amacınıza ulaştıysanız başarılı olmuşsunuzdur.

3.       İçeriğim nasıl olacak?

İlkokuldan beri “giriş gelişme sonuç” ilkesini biliyorsunuz. Bu ilke sunum hazırlarken de yanınızda olacak. Sunuma iyi bir giriş yapmalısınız. Yetişkinlerin kısa bir sürede dikkatlerinin dağıldıklarını unutmayın. Bu sunumun onların hangi derdine derman olacağını girişte açıklayın. Gelişmede ise vermek istediğiniz mesajı net bir şekilde verin. Fazla kalabalıktan kaçının. Kalabalık insanların aklını karıştıracak ve asıl vermeniz gereken mesajdan onları uzaklaştıracaktır. Son olarak, etkili bir hikaye etkili bir sonuç için birebirdir. Sunumu özetleyin ve bitirin.

4.       Tasarımım nasıl olacak?

İnsanların çok büyük bir kısmı görsel öğelere tepki vermektedir. Bu sebeple gereksiz uzun yazılardan kaçının. Konuyu anlatacak düzgün, dikkat çekici ve güçlü bir görsel okunmayan upuzun yazılardan daha faydalı olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, sunumun ruhu sizin enerji dolu anlatımınızla tamamlanacaktır. Seyircileri sıkmayan, fayda görecekleri ve esinlenecekleri bir sunum sizi başarıya ulaştırır.

İyi sunumlarda görüşmek dileğiyle…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliye...

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Müthiş Psikoloji, Hayır Diyebilme Sanatı - Sınırların Kadar Özgürsün

Sanırım en çok zorlandığımız konulardan bir tanesi sınırlarımızı korumak. Bunun bir çok nedeni var tabii. Örneğin yetiştirilme tarzımız. Bu kitapta çok güzel örneklerle neden sınırlarımızı koruyamadığımızı ve HAYIR diyemediğimizi anlatıyor. Kitap bence herkesin okuması gereken bir eser. Arka kapaktan... Gerçekten “özgür” müsünüz? Dilediğiniz zaman dilediğiniz yemeği yiyebiliyor olmak mıdır sizce özgürlük? Toplumsal hiçbir baskı hissetmeden içinizden geldiği gibi giyinebiliyor olmak mı yoksa? Canınızın istediği saatte uyuyup, canınızın istediği saatte uyanarak, yine canınızın istediği saatlerde istediğiniz kadar çalışarak, ihtiyacınız olan parayı kazanabilmeniz mi? Bir hafta sonu tatilinde cep telefonunuzu kapattığınızda mı özgür hissediyorsunuz sadece kendinizi? Hayatınızla ilgili her kararınızı sadece kendinizi düşünerek mi alıyorsunuz? Kaderinizin ipleri tamamen sizin elinizde mi? Başkalarının sizden yararlandığını düşündüğünüz oluyor mu? Kaybetmekten korktuğunuz insanlar yok mu? D...