İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom ve teorisyen Stephan Hawking’in:” 21. Yüzyıl karmaşıklık yüzyılı olacak” öngörüsünün yaşandığı bir dönemdeyiz. Ünlü fizikçinin bu sözünün kurumlarda karşılığını artık net bir şekilde görebiliyoruz. Yürümeyen iş süreçleri, karmaşık yapılanmalar, neyin nerede başlayıp ve nerede bittiği belli olmayan yönetim modelleri, yeni koşullara uyum sağlamaktaki zorluklar, bürokrasi tuzakları…
![]() |
Kitabı Satın Almak İçin |
İşte gelinen tüm bu süreçler organizasyonların ilerlemesini engelliyor ve hatta barındırdıkları karmaşık düzen sebebiyle firmaların biricik sermayesi olan entelektüel sermayeyi yani insanı es geçiyor.
Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon
Optimist’ten çıkan “Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon” kitabı yukarıda bahsettiğimiz karmaşıklık dünyasına güzel bir yanıt ve pratik çözüm niteliğinde bir rehber.
Karmaşıklığa tam olarak dayanıklı ve insanoğlunun tabiatına uygun bir organizasyon oluşturmak ve onu sürekli kılmak zorunda olduğumuzu iddia eden kitapta; büyüklüğü, yaşı, sektörü, ülkesi ve kültürü ne olursa olsun, organizasyonunuzu karmaşıklığa uygun bir şekilde tasarlamanın mümkün olduğu somut örneklerle veriliyor.
Kitap, Geçmiş olduğumuz yüzyılda iş yapış şekli, anlayış, ekonomi, toplum ve bireylerde önemli değişimler olmasına rağmen aynı durumun yönetim yaklaşımlarında olmaması artık bu anlamda önemli ilerlemelerin gerektiğini ortaya koyuyor.
Oldukça renkli, bol örnekli ve okuması oldukça sade olan Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon kitabı yeni yönetim anlayışının geliştirilmesinde sizlere önemli bir rehber olacak.
Bölüm 1. Karmaşıklık: Çalışmayla ve organizasyonla ne ilgisi var?
Bölüm 2. İşte insanlar: Gizli bileşen
Bölüm 3. Kendini organize eden ekipler ve ağ yapılı organizasyon
Bölüm 4. Sistem olarak organizasyonlar: Karmaşıklığa uygun tasarım
Bölüm 5. Herkes için dinamiğe uygun ağlar: Başarının yolu
Bölüm 6. Karmaşıklıkta liderlik: Lidere yapacak ne kalıyor?
Bölüm 7. Ya dönüş ya saplandığın yerde kal: İlerlemenin yolu
Ek. İşi Oyunlaştırmak: Çalışmaya hayat katmak için bir icra çerçevesi önerisi
Okuma önerileri/İlave video içeriği
Kitabın Türkçe çevirisini yapan Selçuk Alimdar’ın eş yazar olarak “İşi oyunlaştırmak: Çalışmaya hayat katmak için bir icra çerçevesi önerisi” bölümünü yazdığı kitabı Karmaşıklık dünyasında bulunduğu organizasyonu dönüştürmek isteyen yöneticiler ve kurumlar için tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder