Ana içeriğe atla

3 Adımda Yeni Yıl Kararların Senin Olsun


Daha sağlıklı olacağım, kilo vereceğim, sigara artık gündemimde olmayacak, spor yapacağım, daha çok yeri gezeceğim, yeni kültürler tanıyacağım, daha çok kitap okuyacak ve kendimi geliştireceğim, yabancı dili öğrenip kariyerimde sıçrama yapacağım, yeni insanlarla tanışacağım ve networkümü geliştireceğim.






Yukarıdakiler size bir yerlerden tanıdık geldi mi?

Bugün bizim gibi bir çok insan da her yılbaşını yeni bir şeylere başlamak için vesile olarak görüyor. Taze bir başlangıç hepimizin arzusu. Yılbaşlarında hevesle aldığımız karaların çoğunu ise gerçekleştiremiyoruz. Bizi ilk başta heyecanlandıran büyük hedeflerimizden çok da üzerine çalışmadan vazgeçiyoruz.

Vazgeçilen o büyük kararlarımızın en büyük etkisi de vazgeçme pişmanlığı oluyor. Sonrasında yeniden bir “taze karar başlangıcı” arıyoruz. Ve bir sonraki o büyük gün geldiğinde yine aynı heves ve motivasyonla kararlarımızı veriyor ancak yine çabucak vazgeçiyoruz. Bu da haliyle yıllar süren bir kısır döngüye dönüşüyor. Sonuç olarak geriye bakıldığında heba edilmiş ve pişmanlıklarla dolu bir geçmişle başbaşa kalıyoruz.


Peki kararlarımızın arkasında durmak için neler yapmalıyız?

1. Hedefini belirle

Hedeflerinizi güçlü gerekçelere bağlamalısınız. O hedefiniz neyse ona tüm kalbinizle inanmalı ve güçlü gerekçeler belirlemelisiniz. 

Örneğin İngilizce öğrenmek istiyorsanız buna neden ihtiyaç duyduğunuzu not etmelisiniz. 

· Yurtdışında çalışacağım 

· Türkiye’de olmayan kaynaklara ulaşmak istiyorum.

· Vb.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise hedefinizin uzun vadeli olmasının sizde oluşturabileceği yılgınlık hissi. Bu tip durumlarda hedefinizin zorluk derecesine göre hedefi bölümleyebilirsiniz. Hedefi parçalayıp parçalar üzerinde çalışarak büyük hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır.

Gerçekçi hedef belirlemek, hedefleri belirlerken olumlu ifadelere odaklanmak, hedefin somut ve ölçülebilir olması ise size doğru hedef belirlemede yardımcı olacaktır.

2. Planını yap ve sadık kal

Planlama yapmak belki de en çok atladığımız nokta. Bizler genelde bir karar verdikten sonra verdiğimiz o kararı nasıl gerçekleştirebileceğimizi çok da düşünmüyoruz. Halbuki yazılı olarak hedef belirledikten sonra o hedefe nasıl ulaşabileceğimizi planlamak oldukça önem arzediyor. 

Örneğin hedefiniz İngilizce öğrenmek ise bunu nasıl yapacağınıza karar vermelisiniz. Adımlarınızı ve yöntemlerinizi kendi şartlarınıza göre belirlemelisiniz.

· Bir kursa gideceğim

· Youtube’dan ücretsiz videolar izleyerek kendi kendime pratik yapacağım.

· Hikaye kitabı okuayacağım

· İngilizce konuşulan bir ülkeye 6 aylığına gideceğim.

Ana hedefi belirledikten sonra alt hedef ve stratejiler belirlemelisiniz. 

Unutmayın! Gideceğiniz yeri bilmek önemlidir ancak oraya nasıl gideceğinizi bilmek daha önemlidir.

3. Eyleme geç

Eyleme geçememek sadece Türk insanının problemi değil. Bu öyle bir şey ki tüm kültürlerde insanlar kararlarını verdikten sonra eyleme geçememenin sonuçlarıyla yüzleşmişler yüzyıllarca. 

Örneğin aşağıdaki sözler birbirinden farklı kültürlerde ve zamanlarda söylenmiş.

· Yavaş geIişiyor oImaktan korkmayın, hareketsiz kaImaktan korkun. (Çin Atasözü)

· Yapmak, keIimeIerden daha çok ses getirir. (Anonim)

· Bir insan eyIemIerinin topIamıdır, yapmış oIdukIarı ve yapabiIecekIeri. Başka hiçbir şey.(Mahatma Gandhi)

· Enine boyuna düşünün, ama hareket etme zamanı geIdiğinde, düşünmeyi bırakın ve içine daIın. (NapoIeon)

· Hızlı davran, yavaş düşün. (Yunan Atasözü)

· Uzun yolculuklar tek bir adımla başlar. (Çin Atasözü)

Eyleme geçmemenin bugünün problemi olmadığı gibi yarının da sorunu olmaya devam edecek. 

Burada tavsiyem her ne olursa olsun az da olsa başlamanızdır. Küçük de olsa, size önemsiz de görünse yine de başlayın.

Bizde de dedikleri gibi: Harekette bereket vardır.
Sonuç olarak,

Şöyle düşünün, elinizde bir adres var(Hedef). Elinizdeki adres iş görüşmesi için gideceğiniz yerin adresi ve sizin işe ihtiyacınız var(motivasyon). Google’dan haritaları açıyorsunuz ve yolu öğreniyorsunuz(planlama ve strateji). Yola koyuluyorsunuz(Eylem)

Hedeflerinize ulaştığınız bir yıl olması temennisiyle…

Sevgiyle kalın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Müthiş Psikoloji, Hayır Diyebilme Sanatı - Sınırların Kadar Özgürsün

Sanırım en çok zorlandığımız konulardan bir tanesi sınırlarımızı korumak. Bunun bir çok nedeni var tabii. Örneğin yetiştirilme tarzımız. Bu kitapta çok güzel örneklerle neden sınırlarımızı koruyamadığımızı ve HAYIR diyemediğimizi anlatıyor. Kitap bence herkesin okuması gereken bir eser. Arka kapaktan... Gerçekten “özgür” müsünüz? Dilediğiniz zaman dilediğiniz yemeği yiyebiliyor olmak mıdır sizce özgürlük? Toplumsal hiçbir baskı hissetmeden içinizden geldiği gibi giyinebiliyor olmak mı yoksa? Canınızın istediği saatte uyuyup, canınızın istediği saatte uyanarak, yine canınızın istediği saatlerde istediğiniz kadar çalışarak, ihtiyacınız olan parayı kazanabilmeniz mi? Bir hafta sonu tatilinde cep telefonunuzu kapattığınızda mı özgür hissediyorsunuz sadece kendinizi? Hayatınızla ilgili her kararınızı sadece kendinizi düşünerek mi alıyorsunuz? Kaderinizin ipleri tamamen sizin elinizde mi? Başkalarının sizden yararlandığını düşündüğünüz oluyor mu? Kaybetmekten korktuğunuz insanlar yok mu? D...

Bir Ben Eksiktim

Bir Ben Eksiktim   ·          İş hayatına hemen hemen yeni başlamış biri olarak İK alanında yeni bir şeyler söyleyebilir miyim? ·          Piyasada bunca aksakallı varken senin gibi bir çömeze de ne oluyormuş? Otur oturduğun yerde! ·          Ama ben yazamam ki! Beceremem bu işleri. ·          İçim kıpır kıpır, söyleyecek çok şeyim var.  Ama nasıl yapsam acaba? İnsan bir şeye niyetlenmesin. Hemen konforunu bozacak tüm durumlara karşı ister istemez savunmaya geçiyor hatta saldırıyor. Kişisel gelişim kitaplarında bolca gördüğüm atalet durumu bu olsa gerek. Bir şeyi yapmayı istiyor, nasıl yapacağınızı biliyor, yaptığınız zaman ne gibi sonuçlar oluşacağını öngörüyorsunuz ama yine de yapmıyorsunuz. İşte bu güne kadar benim yaptığım da tam olarak buydu: Kocaman bir atalet çukurunun içinde debelenip durmak. ...