Şahsımı tanıyanlar en çok tercih ettiğim ulaşım şeklinin toplu taşıma ile olduğunu bilir. Bunu tercih etmemdeki sebeplerden belki de en önemlisi trafikte geçen süreyi değerlendirme ve faydaya dönüştürme isteğimden kaynaklanması. Özellikle 2012 yılından itibaren yazdığım blog ve 2013 yılındaki evliliğim, işlerim ve hayatımla ilgili daha fazla düzene ihtiyaç duymamı sağladı. Aile, iş, hobiler, kişisel gelişim, vb. konuların çoğunda denge sağlayabilmenin en büyük koşulu zamanı etkin ve bilinçli yönetme becerisini gerektiriyordu. Birgün içerisinde nereye, ne için ve ne kadar zaman harcadığımı irdelediğimde yolda geçirdiğim zamanın oldukça fazla ve verimsiz olduğunu gözlemledim.
![]() |
Gebze - Harem yolculuklarımdan birinde İnsan Kaynakları çalışıyorum |
Kitap yazımı, blog içeriği üretimi, okumalarım, cevaplanması gereken mailler ve birçok yapılması gereken rutin için gerekli zamanı yaratmak şart olmuştu. İşte bu noktada, neden yolda geçirdiğim verimsiz ve atıl zamanı kullanmadığımı sorgulamaya başladım.
· Kalabalık
· Gürültü
· Aracın hareket halinde olması ve okunana veya izlenene odaklanamama zorluğu
· Ayakta yolculuk
· Ve başka bir çok zorluk
Şahsen bir gün içinde yaptığım yolculukların hayatımdan aldığı zamanı hesaplayınca tüm bu zorluklara göğüs gerebileceğimi düşündüm. Bir tartının kefelerine koyduğumda toplu ulaşımda geçirdiğim süreyi ne yapıp ne edip değerlendirmem gerektiğine kanaat getirdim.
Neler yaptığımı anlatmadan önce bu yazıyı yazmama ilham olan PageGroup’un bülteninden birkaç aktarım yapmak istiyorum.
Türkiye’de çalışanların günde en az 48 dakikası yolda geçiyor.
İşe giderken geçirdiğiniz süre içinde yeni bir dil öğrenmek, ya da performans geliştirecek başka alışkanlıklar edinmek mümkün.
Uluslararası işe alım ve danışmanlık firması PageGroup geçtiğimiz aylarda yayınladığı ‘Ulaşım Anketi’ ile Türkiye ve Avrupa’da çalışanların ev-iş arasında yaşananları gözler önüne serdi. Araştırma sonuçları Avrupalıların %39’unun günde en az 45 dakikası yolda geçtiğini gösterdi. Türkiye’de de bu süre günde 48 dakika. Çalışanların bir ay içerisinde tam 3.75 günü trafikte geçiyor.
Zamanın hızlıca aktığı ve bir türlü yetmediği günümüzde yolda geçirilen zamanın boşa gitmemesini sağlamak gerekiyor. Google firmasında mühendis olarak görev alan Matt Cutts, bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi için 30 gün süreyle tekrarlanmasının yeterli olacağını söylüyor. Cutts’a göre ulaşım araçlarında geçirilen sürede yeni bir alışkanlık edinmek hatta yeni bir dil öğrenmek bile mümkün.
Trafikte geçirilen süre, yeni bir dil öğrenmek için kullanılabilir. Araştırmalar yeni bir dil öğrenmek için 600 saatin yeterli olacağını söylüyor. 48 dakikanın yolda geçtiği Türkiye ortalamasında çalışanlar 24 haftada CV’lerine yeni bir dil ekleyebiliyor.
Günde 3 saati yollarda geçen adam
PageGroup’un araştırmasını ve söylediklerini önemsiyorum. Günde minumum 3 saati yollarda geçen birisi olarak özellikle son 3 senede gerçekleştirdiğim tüm projelerimi, kişisel gelişimime yaptığım yatırımlarımı, dil gelişimimle ilgili çalışmalarımın hemen hemen hepsini bu günlük 3 saatlik yolculuklarda gerçekleştirdiğimi gönül rahatlığıyla ifade edebilirim.
· Kitap okuması yapmak
· Mesleki yayın okumaları yapmak
· TED konuşmaları dinlemek ve izlemek
· Blog içeriği hazırlamak
· İngilizce becerisini geliştiren mobil uygulamalar kullanmak
· İzlemek isteyip de zaman bulamadığım filmleri izlemek
Ve daha niceleri
Evet ilk başlarda çok zor oluyor. Ayakta kitap okuyabilmek ayrı bir meziyet. Evinin rahat ve huzurlu ortamında değil de kalabalık bir araçta dilini geliştirmek bambaşka bir zorluk. Ancak yine de tüm bu zorluklara değer.
Şöyle düşünün; siz, aslında size hiç ait olamayabilecek bir zaman diliminde, kendinizi geliştirmek için vakit yaratıyorsunuz. Ve bu her şeye bedel.
Tıpkı araştırmada da söylediği gibi hergün yaklaşık 1 saat kadar ulaşımda geçirdiğiniz vakit sayesinde 6 ay kadar bir sürede cv nize bir dil daha ekleyebilir ya da ilgi duyduğunuz bir alanda önemli bir mesafe kaydedebilirsiniz.
Zamanınızı en değerli uğraşlarla geçirmeniz temennisiyle,
Selamlar sevgiler
Yorumlar
Yorum Gönder