Ana içeriğe atla

Mayaların Kurumsal Eğitim Kehanetleri




Meksikalı arkeologlar, 21 Aralık 2012’de dünyanın sonunun geleceğine dair bir Maya kehanetinin yazılı olduğu bir tabletin daha deşifre edildiğini açıkladı.




Dünyada bir kıyamet furyasıdır almış başını gidiyor. Kimileri seçilmiş lokasyonlara kaçmanın peşinde. Dünyada kıyametin vurmayacağı birkaç yerden biri de İzmir’in Şirince köyü. Cümbür cemaat köyün kapısını aşındırmış durumda.

Şahsen 21 Aralık tarihinde kıyametin filan kopacağını sanmıyorum ama bu kehanet işi bana ister istemez geleceği, özellikle de kurumsal eğitimin geleceğini düşündürdü. Belki Mayalar kadar makro düzeyde kehanetlerim olmasa da kurumsal eğitimin geleceği hususunda bir takım öngörülerim var.

İşte önümüzdeki 10 yılda kurumsal eğitimin başına gelecekler


  1. Kimseye bir şey öğretemeyeceksiniz

Bu konuda çok eskilerden Galileo’nun söylediği bir söz var:” Siz kimseye bir şey öğretemezsiniz. Ancak kendisine öğrenmesi için yardımcı olabilirsiniz.” Bugüne kadar bu sözü dikkate almadık belkide. Ama önümüzdeki yıllarda öğretmen ve eğitmen kavramları sözlüklerimizden çıkacak. Gelişen öğrenme araçları kişilere istedikleri bilgiyi kolayca öğrenebilmelerinin yolunu açacak. Bu anlamda bir öğreticiye ihtiyaç kalmayacak. Merkez öğrenen kişi olacak ve öğreticiler sadece tamamlayıcı unsur olacaklar. Günümüzde söylendiği gibi öğreticiler rehber olmayacak, destekten sorumlu olacaklar.

  1. Fiziksel ortamlarda eğitim tamamen ortadan kaybolacak

Dünya buna mecbur kalacak. Çünkü artan maliyetleri minimum düzeyde tutmak gerekecek. Ayrıca gelişen öğrenme altyapıları kişilerin yüzyüze eğitimdeki kadar samimi ve gerçekçi bir ortamda öğrenmelerini sağlayacak. Bu anlamda şirket akademileri çalışanların toplandığı bir mekan olmaktan çok öğrenmenin koordine edildiği, altyapı çalışmalarının yapıldığı, içeriklerin üretildiği, vb çalışmaların yapıldığı ofisler olarak evirilecek.



  1.  Artırılmış gerçeklik(Augmented Reality) uygulamaları kullanılacak


Sony PlayStation ve Nokia Lumia’da gördüğümüz bu teknoloji eğitim noktasında çokça kullanılacak(bknz.Augmented Reality).  Özellikle teknik eğitimlerde öğrenmenin ana unsuru olacak. Artırılmış gerçeklik için şirket akademilerinde bu uygulamaları geliştirebilen kişiler istihdam edilecek. Bu noktada browser tabanlı eğitim portalları düşünülenin aksine çalışanların eğitiminde ana unsur olarak değil, bu tip deneyimsel öğrenmeyi artıran uygulamaları destekleyici görevinde olacaklar.

  1. Eğitim bütçeleri

Her ne kadar bildiğimiz anlamda eğitim ortadan kalkacak olsa da kurumsal eğitime yapılan yatırım artacak. Şirketlerin birleşmesi ve küreselleşmesi sonucu artan çalışan sayısı ve bu çalışanların dünyanın çok farklı lokasyonlarda olması durumu güçlü serverları gerektirecek ve eğitim yatırımlarının önemli bir kısmının alt yapı çalışmalarına akması gerekecek

  1. Eğitim profesyonellerinin evrimi kaçınılmaz olacak

Eğitim birimlerinde çalışanları çoğu öğrenme uzmanlarından oluşacak. Günümüzdeki anlamında öğretim tasarımı uzmanları evrimleşerek daha da önemli bir pozisyona gelecekler. Uzmanlardan sadece öğrenmeyi kolaylaştırmaları değil, bunu teknolojik altyapıyı kullanarak uygulamaya da dökmeleri istenecek.

  1. Eğitimin sunulmasındansa, daha çok takibi ve iş sonuçlarına katkısına bakılacak

Firmalar için bir anlamda eğitimde mükemmeliyete ulaşılacak. Artık eğitimin sunulmasındansa iş sonuçlarına takibi gözlemlenecek. İş sonuçlarına katkısını arttırmaya yönelik uygulamalara geçilecek ve konuyla ilgili uzmanlar istihdam edilecek. Bir şirket akademisinde eğitimi tasarlayanlardan daha çok eğitimlerin hayata geçip geçmediğini ölçen, değerlendiren ve takip eden uzmanlar olacak.


Mayalar, kurumsal eğitimin geleceği hakkında bir şey söylemişler midir bilinmez ama
tüm göstergeler kurumsal eğitimin bir evrilme sürecinin başında olduğunu gösteriyor bizlere. Özellikle büyüyen firmaların personel sayısındaki yükseliş, kaliteli hizmet bekleyen müşterinin tahammülsüzlüğü ve firmaların birden fazla lokasyonda olma durumları kurumsal eğitimde değişimi şart kılıyor.

Bakalım gelecek bizlere neleri gösterecek

Yorumlar

  1. eğitimin bir külfet değilde gerçekten bir zaruret olduğunu firmalar ögrenecek inşallah

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Ben Eksiktim

Bir Ben Eksiktim   ·          İş hayatına hemen hemen yeni başlamış biri olarak İK alanında yeni bir şeyler söyleyebilir miyim? ·          Piyasada bunca aksakallı varken senin gibi bir çömeze de ne oluyormuş? Otur oturduğun yerde! ·          Ama ben yazamam ki! Beceremem bu işleri. ·          İçim kıpır kıpır, söyleyecek çok şeyim var.  Ama nasıl yapsam acaba? İnsan bir şeye niyetlenmesin. Hemen konforunu bozacak tüm durumlara karşı ister istemez savunmaya geçiyor hatta saldırıyor. Kişisel gelişim kitaplarında bolca gördüğüm atalet durumu bu olsa gerek. Bir şeyi yapmayı istiyor, nasıl yapacağınızı biliyor, yaptığınız zaman ne gibi sonuçlar oluşacağını öngörüyorsunuz ama yine de yapmıyorsunuz. İşte bu güne kadar benim yaptığım da tam olarak buydu: Kocaman bir atalet çukurunun içinde debelenip durmak. ...

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliye...

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.