Ana içeriğe atla

Çocukla İletişimde 7 Altın Kural



İşlerim, yüksek lisans, eğitimler, sunumlar, yazılar, ödevler ve başka koşturmacalar içerisinde olduğum ve hayatımın hiçbir zaman diliminde olmadığı kadar yoğun olduğum bir dönemdeyim. Öyle yoğun ki sabahları evden 05.30’da çıkıp genellikle gece 23.00 civarı eve adımımı atabiliyorum.

Günlerden bir akşam eve erken gidebildim. O gün akşam dersim yoktu. Eve erken gitmek demek kızıma ve eşime daha fazla vakit ayırabileceğim anlamına geliyordu. Akşam eve girdikten sonra yemek seansını, çay ve sohbet takip etti. Yalnız o akşam diğer akşamlardan farklı bir şey olduğunu fark etmem çok da uzun sürmedi. Kızımız Elif Sare epey yaramazlık yapıyordu. Ayrıca çocuk inatlaşmasının ne demek olduğunu anladığım bir akşam olmuştu.

Şaşkındım ama durumu anlamıştım. Koşturma esnasında kızımı bir miktar belki de ihmal etmiştim. Ve belki de o dikkatleri üzerine çekmek için böyle bir yöntem geliştirmişti.

İnsan bu gibi durumlarda ne yapacağını şaşırıyor bazen. Danışacak bir merci bir kaynak arıyorsunuz. Ben çocukluğumdan beri yaptığım şeyi yaptım. Dostlarıma gittim. Kitaplarıma. Çocuk gelişimi hakkındaki kitapları karıştırmaya başladım. Tam olarak istediğim cevabı bulamamıştım ancak bu arayış içerisinde çocuğumla iletişimimin nasıl olması gerektiğine dair sayfalara ulaştım.

Fark ettim ki çocuklar ilk olarak bizim davranışlarımıza göre hayatı anlıyor ve yorumluyorlar. Bizlere bakarak öğreniyorlar. Bizlerdeki tutum, davranış ve söylemleri kendilerine göre analiz ediyor ve yeni davranış kalıpları geliştiriyorlar.

Çocuğumuzla olan iletişimimiz çok çok önemli. Bu öylesine önemli ki çocuğun hayata bakışını bile belirleyebiliyor.

Okumalarımdan çıkan Çocukla İletişime dair bazı öneriler ise şu şekilde:
1. Tutarsızlıklara Dikkat

Eğer bir karar veriyorsanız bunun arkasında durmayı başarmalısınız. Tutarsızlığı çocuklar farkediyorlar. Ailenin belirli yaptırımları kararlılıkla sürdürmesi çocukta güven duygusu yaratıyor. Bu güven duygusu ise iletişimi zamanla güçlendiriyor.

2. Bırakın Konuşsunlar

Çocuğu kendini ifade etmesi konusunda cesaretlendirmek çok önemli. İletişim kurmaya çalıştığında ona ufak övgülerde bulunun. Bu övgüler olumlu pekiştireç görevi görecek ve ilerleyen yaşlarda kendisini ifade etmek çok daha kolay olacaktır.

3. Ben Diline Dikkat

Suçlayıcı sen diline dikkat edilmeli.

“Sen sürekli youtube başındasın.” Değil,

“Çok fazla Youtube izlediğini düşünüyorum. Bu beni çok üzüyor” şeklinde kullanılmalı.

4. Abartı Beklentilere Dikkat

Çocuğunuzun yaş dönemine uygun beklentileriniz olsun. Örneğin, Oyun çağındaki bir çocuktan misafirlikte uzun süreler oturmasını beklemek anlamsızdır. Bu hem sizi hem de çocuğu yoracaktır.

5. Dinleyin

Dinliyor gibi değil, gerçekten dinleyin. Gözlerine bakın, başınızı sallayarak onaylayın ve söylediklerini yansıtın.

6. Söz Verin ve Sözünüzü Tutun
İnsanlar genelde keyifli oldukları anlarda kolay söz verme eğilimindedirler. Böyle bir anda çocuğunuza verdiğiniz söz her neyse onu tutun. Aksi halde çocuğunuzun güvenini yitirirsiniz.

7. Yalanlara Dikkat

Bir misafirliğe gittiğinizde çocuğunuz oradaki ortam ve çocuklardan ayrılmak istemeyebilir. Ancak sizin de evden ayrılma vaktiniz gelmiştir. Böyle durumlarda çocuğu sırf evden çıkarabilmek için yalana başvurmayın. Örneğin, evdeki diğer çocuğu kastederek “ yavrum o kardeş de bizle gelecek hadi çıkalım” dememelisiniz. Ona gerçeği söyleyin. Her ne kadar sizi yoracak olsa da sonrasındaki hayal kırıklığına göre çok çok daha iyi olacaktır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Müthiş Psikoloji, Hayır Diyebilme Sanatı - Sınırların Kadar Özgürsün

Sanırım en çok zorlandığımız konulardan bir tanesi sınırlarımızı korumak. Bunun bir çok nedeni var tabii. Örneğin yetiştirilme tarzımız. Bu kitapta çok güzel örneklerle neden sınırlarımızı koruyamadığımızı ve HAYIR diyemediğimizi anlatıyor. Kitap bence herkesin okuması gereken bir eser. Arka kapaktan... Gerçekten “özgür” müsünüz? Dilediğiniz zaman dilediğiniz yemeği yiyebiliyor olmak mıdır sizce özgürlük? Toplumsal hiçbir baskı hissetmeden içinizden geldiği gibi giyinebiliyor olmak mı yoksa? Canınızın istediği saatte uyuyup, canınızın istediği saatte uyanarak, yine canınızın istediği saatlerde istediğiniz kadar çalışarak, ihtiyacınız olan parayı kazanabilmeniz mi? Bir hafta sonu tatilinde cep telefonunuzu kapattığınızda mı özgür hissediyorsunuz sadece kendinizi? Hayatınızla ilgili her kararınızı sadece kendinizi düşünerek mi alıyorsunuz? Kaderinizin ipleri tamamen sizin elinizde mi? Başkalarının sizden yararlandığını düşündüğünüz oluyor mu? Kaybetmekten korktuğunuz insanlar yok mu? D...

Bir Ben Eksiktim

Bir Ben Eksiktim   ·          İş hayatına hemen hemen yeni başlamış biri olarak İK alanında yeni bir şeyler söyleyebilir miyim? ·          Piyasada bunca aksakallı varken senin gibi bir çömeze de ne oluyormuş? Otur oturduğun yerde! ·          Ama ben yazamam ki! Beceremem bu işleri. ·          İçim kıpır kıpır, söyleyecek çok şeyim var.  Ama nasıl yapsam acaba? İnsan bir şeye niyetlenmesin. Hemen konforunu bozacak tüm durumlara karşı ister istemez savunmaya geçiyor hatta saldırıyor. Kişisel gelişim kitaplarında bolca gördüğüm atalet durumu bu olsa gerek. Bir şeyi yapmayı istiyor, nasıl yapacağınızı biliyor, yaptığınız zaman ne gibi sonuçlar oluşacağını öngörüyorsunuz ama yine de yapmıyorsunuz. İşte bu güne kadar benim yaptığım da tam olarak buydu: Kocaman bir atalet çukurunun içinde debelenip durmak. ...