Ana içeriğe atla

Gelişine Vurmak: Amaçsız Eğitim Departmanları


Gelişine Vurmak: Amaçsız Eğitim Departmanları


Futbolda gelişine vurmak gibi bir deyim var. Üzerimize gelen topa var gücümüzle abanmak gibi bir manası var. Futbolcu her ne kadar gelişine vurarak beklenmedik bir gol atmak gibi amacı olsa da bu, sadece bir olasılıklar dizisi sonucu meydana gelebilecek bir gaye. İçerisinde hedef var ama sonuçtan tam olarak emin değiliz.

Ülkedeki çok küçük bir azınlığı hariç tutarsak, hemen hemen tüm firmalarımızdaki eğitim departmanları da tam olarak gelişine vurmakla meşgul. Tamam, bazen bunu yapabiliriz ve etkili bir sonuç elde edebiliriz ama sonucun istediğimiz yönde olabilme olasılığı her zaman istediğimiz gibi değildir.

Bana göre şirketler eğitimle ilgili konularda net olmalıdırlar. Bir yıllık eğitim planı çalışması öncesinde şirketin hedefleri net bir şekilde tanımlanmalı ve bunu da eğitim birimiyle konuşmalıdır.

Örnek vermek gerekirse, siz çalışanlarınızdan iletişim becerileri arttırmalarını bekliyorsunuz. Şirketin yeni politikasında müşteriyle olan iletişimle fark yaratma yoluna gidecekseniz. Bunu eğitim departmanıyla paylaşmazsanız, eğitimdekiler de sizin arzu ettiğiniz çıktılar için bir eğitim planlaması yapamayacaktır.
Eğer makul bir zaman diliminde arzu ettiğiniz çıktıları (örn. Müşteri mağazaya girdiğinde çalışan “hoş geldiniz” diyebilecek) almak istiyorsanız planlama dönemlerinde şirketin stratejik hedefleriyle, eğitim biriminin planlamaları eş güdümlü olmak durumundadır.

Bu noktada da kurumsal eğitmenlere, eğitimle uğraşanlara çok büyük görevler düşüyor. Çünkü eğitimden anlayan iş sahipleri daha önce de bahsettiğim gibi çok küçük bir azınlığı barındırıyor. Mutlaka iş sahiplerini konuyla ilgili bilgilendirmeli ve bu şekilde iş sonuçlarına önemli katkıda bulunulabileceğini gösterilmelidir.

Riski seviyor olabilirsiniz ama doğru çıktılar almak istiyorsanız naçizane dört önerimi paylaşmak istiyorum.

 

Öneriler


·         İş sahiplerinden, şirketleri için belirledikleri hedefleri mutlaka öğrenin.
·         Ölçülebilir eğitim hedefinizi belirleyin.
·         Eğitim ihtiyaç analizi yapın (bu en zor ve en önemli aşamadır. Sonraki yazılarımda daha geniş yer vereceğim).
·         Mevcut alt yapınızın hedeflenen stratejilere götürüp götürmeyeceğini sorgulayın. Sorgulama sonucunda vereceğiniz cevaba göre dış veya iç kaynak kullanımını değerlendirin.

Hedefleri net bir şekilde tanımlayabilirsek, öngöremediğimiz sonuçların işimizi etkilemesini
minimuma indirmiş oluruz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Ben Eksiktim

Bir Ben Eksiktim   ·          İş hayatına hemen hemen yeni başlamış biri olarak İK alanında yeni bir şeyler söyleyebilir miyim? ·          Piyasada bunca aksakallı varken senin gibi bir çömeze de ne oluyormuş? Otur oturduğun yerde! ·          Ama ben yazamam ki! Beceremem bu işleri. ·          İçim kıpır kıpır, söyleyecek çok şeyim var.  Ama nasıl yapsam acaba? İnsan bir şeye niyetlenmesin. Hemen konforunu bozacak tüm durumlara karşı ister istemez savunmaya geçiyor hatta saldırıyor. Kişisel gelişim kitaplarında bolca gördüğüm atalet durumu bu olsa gerek. Bir şeyi yapmayı istiyor, nasıl yapacağınızı biliyor, yaptığınız zaman ne gibi sonuçlar oluşacağını öngörüyorsunuz ama yine de yapmıyorsunuz. İşte bu güne kadar benim yaptığım da tam olarak buydu: Kocaman bir atalet çukurunun içinde debelenip durmak. ...

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliye...

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.