Ana içeriğe atla

Cebinizde Akrep mi Var? Bir Mobil Öğrenme Yazısı


Artık sadece  beşikteki bebeğin elinde telefon yok. Özellikle 3G’nin gelişi ve akıllı telefonların kitlelere daha kolay ulaşıyor olması sayesinde hepimiz mobil yaşamaya başladık. Herkesin elinde bir telefon, daha doğrusu akıllı bir alet var. İstatistiklere göre gelecek 5 yıl içinde tüm dünyada 9 milyar cep telefonu kullanıcısı olacağı ve bunların 5 milyarının akıllı telefon olacağı tahmin ediliyor.

Tabii iş dünyası buna en hızlı ve en kolay uyum sağlayan camia. Çünkü bilgiye ve iletişime, işlerinde daha güçlü rekabet edebilmek adına her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var. İnternet hızlarındaki artışa, gelişen mobil cihazların daha kolay ulaşılabilir olması, öğrenmede bambaşka bir döneme girdiğimizi gösteriyor.


İnsanların vakitleri bu kadar kısıtlıyken neden bazı eğitimlerimizi bu akıllı cihazlardan yapmayalım ki? Öğrenmede bizlere getireceği çok önemli avantajlar var. Öncelikle herkeste bu aletlerden var(Yaygınlık). Yani yaygınlaşmış durumda. İstenilen her yerden eğitimlere girme avantajı sağlıyor(Hareket kabiliyeti). Konuyla ilgili kişilerle iletişim kurabilmeyi ve sosyal medyayı kolayca kullanabilmeyi sağlıyor(Kolay İletişim, Etkileşim). 

Aslına bakarsanız yukarıda sayılan avantajlardan daha fazlasını mobil öğrenme bize sağlayabilir. Sektörde konuyla ilgili birkaç firma çalışma yapıyor. Kurumlar da yeni yeni eğitimlerinde mobil öğrenmeden faydalanmaya başladılar ama bunun çok da yeterli olduğunu söyleyemem.

Pamuk eller cebe beyler!

Artık mobile bakma zamanı.

Şimdi ulusal çapta bir işletmeyi ele alalım. Binlerce çalışanı var. Şirket ciddi oranda büyüme kaydediyor. Her gün yeni çalışanlar bünyeye dâhil oluyor. Şimdi buradaki asıl soru şu: Bu hızda büyüyen firmanın ne ihtiyacı olabilir? Cevabı basit. Tabii ki eğitim ihtiyacı. İşin içine şirketteki turn – over da eklenince eğitim ihtiyacının ne boyutta olabileceğini varın siz düşünün. İşte böyle bir bünyenin eğitim ihtiyacı oldukça fazladır. Siz, buradaki eğitim ihtiyacını yalnızca yüzyüze ve e-learning ile çözemezsiniz. Tüm çalışanlara kolaylıkla ulaşabiliyor olabilmeli ve bunu da en düşük maliyetle yapabiliyor olmalısınız. İşte bu noktada bana göre mobil öğrenme çok mantıklı bir çözüm yolu.

Mobil öğrenmenin  şirkete ekstra büyük maliyetler getireceğini düşünmeyin. İllaki tüm çalışanlarınızda akıllı cihaz olacak diye bir şey de yok. Sadece basit bir tek yönlü mesaj gönderimi bile başlangıç için yeterli olacaktır. Yapılandırılmış ve belli bir amaç çerçevesinde yollanacak tek yönlü mesajlar bile önemli kazanımlar getirecektir diye düşünüyorum. Kabul ediyorum bu yöntemle etkileşim olmayacak, takip olmayacak ve daha başka meseleler bulunmayacak ama bir başlangıç olarak çokça verimli olacaktır.
Özcesi, büyük ve hızla büyümeye devam eden bünyelere mobil öğrenme ilaç gibi gelecektir. Konuyla ilgili önyargıları bir kenara bırakıp dünyada neler yapılıyor ve bizler bunu kendimize nasıl adapte edebiliriz diye bir bakmalıyız diye düşünüyorum.

Ve unutmayalım. Gelecek mobilde!

Yorumlar

  1. Tebrikler, umarim bu bakis acisini sirketiniz yonetimine de kazandirip uygulamaya gecersiniz. Cok faydali olacagi bir gercek.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler. Tüm gayretlerimiz daha etkin, uygulanabilir ve sürdürülebilir işler yapmak için. Umarım kendi işlerimizde bunları hayata geçirebiliriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliyetler

Değişim

Bu blogta, eğitimle ilgili ve son dönemlerde de koçlukla ilgili yazdığım birkaç yazı dışında farklı konular kaleme almıyorum. Genelde insana dokunan yazılar paylaşmaya çalıştım. Kariyer hayatımda İnsanı, sistem gibi makinenin bir parçası olarak gören işlerden elimden geldiğince kaçındım. Belki de bu sebeple eğitimi diğer İK süreçlerine göre daha çok sevdim. Bir eğitim tasarımı yapmak, içerik hazırlamak, hazırlanan içeriği ister uzaktan ister yakından olsun sunmak, kişide değişime vesile olmak… İşte bu ve daha sayamadığım birçok şey beni eğitimle ilgili birisi yaptı. Hayatımın başka hiçbir kısmında eğitimden aldığım keyfi alamadım. Keza koçluk da böyle bir şey… İnsana dokunuyor. Kişilerin hayatında olumlu dönüşümler ve gelişimler oluşturmanıza vesile oluyor. İşte bu tam da bana göre. Bazen neden diye soruyorum. Neden kişilerin hayatlarında değişime ve gelişime vesile olacak işleri çok seviyorum. Belki de bunun cevabı, tüm hayatım boyunca gelişim ve değişimin en büyük arzuları