Ana içeriğe atla

Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon

İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom ve teorisyen Stephan Hawking’in:” 21. Yüzyıl karmaşıklık yüzyılı olacak” öngörüsünün yaşandığı bir dönemdeyiz. Ünlü fizikçinin bu sözünün kurumlarda karşılığını artık net bir şekilde görebiliyoruz. Yürümeyen iş süreçleri, karmaşık yapılanmalar, neyin nerede başlayıp ve nerede bittiği belli olmayan yönetim modelleri, yeni koşullara uyum sağlamaktaki zorluklar, bürokrasi tuzakları…


Kitabı Satın Almak İçin


İşte gelinen tüm bu süreçler organizasyonların ilerlemesini engelliyor ve hatta barındırdıkları karmaşık düzen sebebiyle firmaların biricik sermayesi olan entelektüel sermayeyi yani insanı es geçiyor.

Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon
Optimist’ten çıkan “Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon” kitabı yukarıda bahsettiğimiz karmaşıklık dünyasına güzel bir yanıt ve pratik çözüm niteliğinde bir rehber.

Karmaşıklığa tam olarak dayanıklı ve insanoğlunun tabiatına uygun bir organizasyon oluşturmak ve onu sürekli kılmak zorunda olduğumuzu iddia eden kitapta; büyüklüğü, yaşı, sektörü, ülkesi ve kültürü ne olursa olsun, organizasyonunuzu karmaşıklığa uygun bir şekilde tasarlamanın mümkün olduğu somut örneklerle veriliyor.

Kitap, Geçmiş olduğumuz yüzyılda iş yapış şekli, anlayış, ekonomi, toplum ve bireylerde önemli değişimler olmasına rağmen aynı durumun yönetim yaklaşımlarında olmaması artık bu anlamda önemli ilerlemelerin gerektiğini ortaya koyuyor.

Oldukça renkli, bol örnekli ve okuması oldukça sade olan Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon kitabı yeni yönetim anlayışının geliştirilmesinde sizlere önemli bir rehber olacak.



Kitabın İçeriği

Bölüm 1. Karmaşıklık: Çalışmayla ve organizasyonla ne ilgisi var?

Bölüm 2. İşte insanlar: Gizli bileşen

Bölüm 3. Kendini organize eden ekipler ve ağ yapılı organizasyon

Bölüm 4. Sistem olarak organizasyonlar: Karmaşıklığa uygun tasarım

Bölüm 5. Herkes için dinamiğe uygun ağlar: Başarının yolu

Bölüm 6. Karmaşıklıkta liderlik: Lidere yapacak ne kalıyor?

Bölüm 7. Ya dönüş ya saplandığın yerde kal: İlerlemenin yolu

Ek. İşi Oyunlaştırmak: Çalışmaya hayat katmak için bir icra çerçevesi önerisi

Okuma önerileri/İlave video içeriği



Kitabın Türkçe çevirisini yapan Selçuk Alimdar’ın eş yazar olarak “İşi oyunlaştırmak: Çalışmaya hayat katmak için bir icra çerçevesi önerisi” bölümünü yazdığı kitabı Karmaşıklık dünyasında bulunduğu organizasyonu dönüştürmek isteyen yöneticiler ve kurumlar için tavsiye ederim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliyetler

Eğitimin Usain Bolt’u Olmak İçin Garantili 5 Yol

Malumunuz 2012 Londra Yaz Olimpiyatları görkemli bir kapanışla sona erdi.  İyi çalışan, sabır gösteren, planlı ve programlı olan sporcular, dolayısıyla ülkeler emeklerinin karşılığını aldılar. Tabii bir çok sporcu ve ülke olimpiyatlara damgasını vurmuştur ama bana göre oyunlara asıl damgasını vuran tek  bir sporcu vardı: Usain Bolt. 1986 doğumlu Jamaikalı Sprinter Olimpiyat Stadyumu'nda yapılan atletizm yarışmalarında erkekler 200 metre finalinde, 19.32 saniyelik derecesiyle, dünya rekoru kıramasa da kariyerinde ikinci kez 200 metre olimpiyat altınına uzandı. Ve bunu tarihte yapan ilk atlet oldu. Usain Bolt Peki Bolt’u başarıya götüren etkenlerin iyi bir eğitim vermekle ne ilgisi olabilir? Bana göre Bolt’a bakarak feyzalabileceğimiz bir çok nokta var. Ben başarının tanımlanmasını pek sevmiyorum. Her ne kadar başlıkta garantili beş yoldan bahsetsem de doğru olana gitmenin birden fazla yolu var. İşte bu yazıda da bana göre bir eğitmeni tıpkı Bolt gibi başarıya götüre