Ana içeriğe atla

Röportaj: Tukcell Superonline Çalışan Deneyimi ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Ergin Gözübüyükoğulları

Merhaba,

İnsan Kaynakları Uzmanlığı Kursu öğrencilerimden Sevgili Muazzez Küçükdumanlı İnsan Kaynaklarına gönül vermiş ve bu konuda kariyer hedefi olan çalışkan bir arkadaşım. Derslerde birbirinden güzel fikirleriyle her zaman dikkate değer çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Yine derslerimizden birisinde Muazzez, sektörün nabzını tutmak ve konunun uzmanlarıyla röportajlar yapma isteğini belirtmişti. Açıkçası bu fikri çok beğendim. Kendisi alanında uzman profesyonellerle mülakatlar gerçekleştiriyor ve bunu da herkesin istifadesine sunuyor.

Bizlere de naçizane Muazzez'in çalışmalarını keyifle paylaşmak düşer.

Muazzez'in ilk konuğu, Tukcell Superonline Çalışan Deneyimi ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Ergin Gözübüyükoğulları. 

Kendisine röportaja verdiği destekten ötürü ben de kendi adıma teşekkür ediyorum.

Yakın zamanda yeni röportajlarla karşınızda olacağız.

Keyifli okumalar.




İnsan kaynakları departmanından bahseder misiniz?

İK öncelikle insan faktörünün söz konusu olduğu her aşamasında insanlarla etkileşim içinde bulunduğumuz bunun içinde özlük ,bordro ,işe alım ,mülakat ,kurumlarla yapılan yazışmalar gibi yasal mevzuatı da içinde barındıran bir departman .Önceden muhasebe ve idari işler departmanı içinde değerlendiriliyordu fakat şimdilerde firmaların büyümesi ve globalleşmesi , insana verilen değerin artması ve entelektüel sermaye dediğimiz insan sermayesinin farkındalığının artması İK departmanlarının önemini gün yüzüne çıkarmış oldu.

İşe alımlarda nasıl bir yol izliyorsunuz ve nelere dikkat ediyorsunuz? 

Burada dikkat ettiğim konu işe alınacak kişinin öncelikle şirket kültürüne ne kadar uyumlu olduğuna takım çalışması ve işbirliğine ,yeniliklere ve değişime ne kadar yatkın ,iletişimi ne kadar kuvvetli bunlara bakıyorum .Çünkü iş bilgisi geliştirilebilse de bu yetkinliklerin geliştirilmesi kısa vadede mümkün olmayabiliyor .Bunları sağladıktan sonra uzun vadeli düşünen işinde yetkin adaylara bakıyoruz . Şirkette açık bir pozisyonun oluşması veya şirketin büyümeye gitmesi ,terfi gibi durumlar sonucu oluşan açıkları doldurmak için ilana çıkıyoruz. Hangi departmana alacaksak o departmanın gerektirdiği bilgi ve yetkinlikleri içeren formlar hazırlıyoruz ki doğru işe doğru personeli yerleştirebilelim. Sonraki aşama da Kariyer net. ,Yenibir iş gibi ilan sitelerinde yayımlıyoruz.Uygun adayların seçilmesinden sonra adayla ilk önce telefonda bir görüşme yapıyorum ki bu görüşmede aday hakkında küçük de olsa bir ön bilgi sağlıyorum daha sonra adayı mülakat için davet ediyoruz. Mülakata gelen her aday daha kapıdan girerken benim için mülakat süreci başlamış oluyor .Adayın nasıl oturduğundan nereye oturduğu , hangi koltuğu tercih ettiği hepsi aday hakkında ipucu veriyor.Burada adaya tekrar bir form doldurtuyorum ve adayın kendi CV ile burada doldurduğu form arasında tutarsızlık var mı inceliyorum ve buradan kendisine sorular yöneltiyorum.Kendisini 1 yıl 2 yıl sonra nerede gördüğününe ,personeli tanımaya dair sorular soruyorum. Adayla görüşmelerin olumlu olması durumunda işin gerektiği tüm bilgileri veriyoruz ve bir haftalık eğitim programına (oryantasyon) tabi tutuyoruz burada da başarılı olması durumunda adayı işe başlatıyoruz



Turnover oranı ve performasn değerlendirme çalışmalarından bahseder misiniz?

Özellikle çok genç ve yeni mezun bir ekiple çalıştığımız için çok düşük olmakla beraber askerlik ve akademik kariyer yapmak isteyen gruptan kaynaklanan bir personel devir oranı (Turnover) oluşuyor . Genç ve başarılı yetenekleri şirket bünyesine kazandırmak , verim ve performanslarını yükseltmek için şirket ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen aralıklarla personel taytını yükseltme ,performans değerleme gibi anket çalışmaları yapıyoruz ki mutlu çalışan kaliteli hizmet anlayışı ile çalışanların performans ve verimliliklerini artırırken yetenekli çalışanlarımızı da kaybetmemiş oluyoruz

İnsan Kaynaklarında başarının sırrı nedir?
Organizasyonu iyi tanıması ve işi iyi anlaması işimiz şuan nerede , nereye gidiyor nasıl çalışanlar işe almamız lazım kısa ve uzun vade hedefleri bunları göz önünde bulundurması gerekiyor.Özellikle İK’da başarının en önemli kriterlerinden biri de işin çekirdeğinden yetişmek yani en alt seviyeden en üst seviyeye bütün işleyişe hakim olmak özellikle bu sürece hakim bir İK’cı doğru iş analizi doğru personel ,problemlere doğru çözüm ve oluşabilecek sorunları önceden hesaplayabilme yetkinliklerini kazanmış olur buda İK’da başarıyı getirir.


İK’nın tüm süreçleri hakkında bilgi ve donanıma sahip her aşamasında önemli olanın özünde insana dokunan bir departman olduğunun bilincinde bulunan Ergin Bey’e yoğun temposu içinde bana vakit ayırdığı için sıcak , samimi ve güler yüzlü karşılaması için bilgi ve tecrübelerini benimle paylaştığı için çok teşekkür ederim.







RÖPORTAJ:MUAZZEZ KÜÇÜKDUMANLI                                        

Yorumlar

  1. İnsan Kaynakları ile ilgili bu güzel ve zevkli röportaja dahil olmam için emek veren Muazzez Küçükdumanlı' ya öncelikle teşekkür eder, bundan sonraki tüm görevlerinde başarılarının devamını dilerim. İnsan kaynakları Türkiye'de halen bazı firmaların muhasebe departmanı içerisinde sıkışmış gibi gözükse de, zamanın değişen koşulları ve verimli personelin elde tutulamaması sebebi ile firma sahiplerinin yeni yeni önceliğine girmeye başlayan bir pozisyon olmaktadır. ( Gerektiği değeri veren firmaları burada tenzih ediyorum. ) Dileğim İK süreçlerinin yönetimi yapılırken esas olan "İNSAN" etkeninin hiçbir zaman unutulmaması ve mutluluğun İK süreçlerinin her evresinde yaşanabilmesidir.

    Ergin Gözübüyükoğulları
    Çalışan Deneyimi ve İnsan Kaynakları Yöneticisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ergin Bey öncelikle röportaj ve genç arkadaşımıza verdiğiniz destek için teşekkür ederim.

      Tıpkı röportajda olduğu gibi yorumunuzda da insan kaynaklarını iyi anlayan ve yorumlayan bir profesyonelin cümlelerini okuduk.

      Tekrardan teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
    2. Salim Bey, İK süreçlerinin iyileştirilmesi ve gerçek yerini bulması için, genç meslektaşlarımızın daha iyi imkanlar ve hakları ile görevlerinin başında bulunabilmesi için her şey. Bizden her zaman tam destek. Saygılarımla.

      Sil
    3. muazzez küçükdumanlı30 Mart 2017 16:28

      Röportaj isteğimi geri çevirmeyip büyük bir özveri ile bana destek veren ,bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmaktan zevk alan , gerçek anlamda gençlere ve insana değer veren profesyonel bir İK 'cı olan Ergin Bey'e
      Çok Teşekkür Ederim.

      Sil
  2. muazzez küçükdumanlı30 Mart 2017 16:43

    Bu süreçte bana her konuda desteğini esirgemeyen, cesaretlendiren, yol gösteren bloğunda yer veren kalbi ve gönlü güzel insan Hocam Salim Tanrıverdi'ye çok Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazılarımla İKY Dergideyim

Bundan sonra her ay düzenli olarak İKY dergide yazılarımla birlikte yer alacağım. BEKAD tarafından hazırlanan " İnsan Kaynakları Yönetimi " dergisi  insan kaynakları, kişisel gelişim ve personel mevzuatı konularında yoğunlaşmış durumda. Eylül sayısındaki ilk yazım eğitimini de verdiğim "Kolonya Etkisi/ Uyanmak İsteyen" olacak. Bir tur kişisel gelişim yazısı diyebilirim. Son derece dolu bir içerikle okuyucusunun huzuruna çıkan dergiye abone olmanızı öneririm. Sevgiler, Salim Dergiye abonelik için lütfen tıklayın.

Yüzyüze Eğitimin Sonu mu Geliyor?

Yüzyüze eğitimin sonunun geldiğine, en azından şimdilik, inananlardan değilim. İnsan, insan olduğu sürece temasa ihtiyacı olacaktır. Ama yine de mevcut gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Arkadan gelen dijital yerliler mevcut ezberi hepten unutturacak gibi görünüyor.  Bunlara ek olarak dünyada ve Türkiye’de hızla artan mobil teknoloji alt yapısı, mobil çalışan sayısını da arttırmaya başladı. Çalışanlar artık iş yerlerine gitmeden; kafelerde, evde, parkta, bahçede ve belki de yolculuk esnasında çalışabilmekteler. Ayrıca iş yerleri de maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını dışarıya yönlendirmeye başladı. Bir araştırmaya göre 2015’te 1.3 milyar kişinin mobil çalışan olması bekleniyor. Yani insanlar artık tek bir fiziki mekanda bulunmak zorunda kalmayacaklar. Tüm bu gelişmeler ister istemez yüzyüze eğitimin geleceğini bizlere sorgulatıyor. Her ne kadar etkinliği diğer öğrenme metodlarına göre daha güçlü olsa da dünyadaki teknolojik gelişmeler ve artan maliyetler

Eğitimin Usain Bolt’u Olmak İçin Garantili 5 Yol

Malumunuz 2012 Londra Yaz Olimpiyatları görkemli bir kapanışla sona erdi.  İyi çalışan, sabır gösteren, planlı ve programlı olan sporcular, dolayısıyla ülkeler emeklerinin karşılığını aldılar. Tabii bir çok sporcu ve ülke olimpiyatlara damgasını vurmuştur ama bana göre oyunlara asıl damgasını vuran tek  bir sporcu vardı: Usain Bolt. 1986 doğumlu Jamaikalı Sprinter Olimpiyat Stadyumu'nda yapılan atletizm yarışmalarında erkekler 200 metre finalinde, 19.32 saniyelik derecesiyle, dünya rekoru kıramasa da kariyerinde ikinci kez 200 metre olimpiyat altınına uzandı. Ve bunu tarihte yapan ilk atlet oldu. Usain Bolt Peki Bolt’u başarıya götüren etkenlerin iyi bir eğitim vermekle ne ilgisi olabilir? Bana göre Bolt’a bakarak feyzalabileceğimiz bir çok nokta var. Ben başarının tanımlanmasını pek sevmiyorum. Her ne kadar başlıkta garantili beş yoldan bahsetsem de doğru olana gitmenin birden fazla yolu var. İşte bu yazıda da bana göre bir eğitmeni tıpkı Bolt gibi başarıya götüre